Читать «Війни Міллігана» онлайн - страница 167

Дэниел Киз

Слухання Біллі щодо права на смерть пройшло 19 лютого 1987 року. Кура знав: його аргументи мають підписати Біллі своєрідний вирок, але з усіх сил захищав бажання свого клієнта. Він не хотів бачити, як Біллі борсатиметься в путах, поки лікарі годуватимуть його через трубки.

20 лютого 1987 року суд виніс рішення. На першій шпальті «Колумбус Диспетч» того дня повідомлялось: «СУДДЯ ВВАЖАЄ, ЩО МІЛЛІГАН МАЄ ПРАВО ГОЛОДУВАТИ, ЯКЩО ЦЬОГО ХОЧЕ».

Оскільки після того Мілліган не виголосив жодних вимог, погроз, ультиматумів чи прохань, журналісти змінили формулювання: з «голодного страйку» на «голодування». Департамент психічного здоров’я та адміністрацію лікарні охопила паніка. Вони були впевнені у своїй перемозі в суді, але тепер зіткнулись із жорстокою перспективою: їхній відомий на всю країну пацієнт скоро помре просто в них у лікарні за власним бажанням.

Біллі було приємно знати, що він нарешті зможе повністю контролювати те, що з ним відбувається.

За скляними стінами товклися всі ці начальники: директор Зекмен і доктор Лінднер, а ще психолог, соціальний працівник, директор освітньої програми, головна медсестра і ще вісім незнайомців у сорочках і з краватками. Кілька разів вони намагалися домовитися з ним та нав’язати свої правила — але все марно. Потім спробували маніпулювати — казали, що це суперечить його релігії та привели священика. Біллі нічого не відповідав, і хтось згадав, що його матір католичка, а біологічний батько — єврей. Прислали рабина. Коли той дізнався, що Біллі 32 роки, сказав: «Що, збираєшся заломити Ісуса?»

Усі вони без кінця питали, чого ж він хоче. Біллі лише відповідав: «Нічого». Але вони все одно стверджували, що він має чогось хотіти, і сподівалися, що як тільки вони дадуть йому це «щось», він одразу припинить своє безглуздя з голодуванням.

Щогодини в лікарню телефонували журналісти і питали про стан Біллі. Він не припиняв дивуватися: це ж треба, як їх усіх це турбує! Одна з медсестер розплакалася, благаючи його поїсти. Біллі відчував, що адміністрація і персонал почали доброзичливо ставитися до нього. Вони ненавиділи всю цю ситуацію, ненавиділи почуття безпорадності. Вони програли. Вони програли, і їм доводиться говорити з людиною, яка хоче померти.

Біллі усвідомив, що Чалмер Мілліган навчив його пасивно опиратися. Після всіх тих катувань, які він пережив і не зламався, уже ніхто не міг його зламати.

Живіт почав пухнути. Від будь-якого дотику ясна точили кров’ю. У очах усе розпливалося — пальці лишали по собі розмитий слід у повітрі, коли він проводив рукою перед очима. Якось серед ночі він прокинувся увесь мокрий від поту та гучно мовив до світу: «Ти зробив усе, що міг!» Він важко підвівся й поплентався до раковини. У дзеркалі над нею він побачив запалі жовті очі і темні кола. Його виснаження досягло максимуму. Він знав, що йому майже кінець. Очі почала застилати темрява, і довелося схопитися за раковину, щоб не впасти. Він зробив ковток води. Відчуття було дивне. Чогось не вистачало. Він прислухався — але панувала повна тиша. Тут він усвідомив, що їх немає. артур, рейджен, томмі, денні, девід та всі інші — вони зникли. Ніяких більше голосів. Ніяких людей у голові. І це не під препаратами — це сталося саме по собі. Його розум, помираючи, зібрав докупи розбитого Хитуна-Бовтуна. Треба тримати це в таємниці. Останньою миттю його реальності стало те, що він знов став єдиним цілим, — а потім усе поглине його особиста темрява.