Читать «Акупунктура міста» онлайн - страница 34

Жайме Лернер

Час безперервно додає нових нашарувань нашій цивілізації, і мимоволі ми ностальгуємо за первісним життям, коли кожен міг на власні очі щось побачити, зробити певні висновки і досягти бажаного.

Ось чому найвишуканіша мода шукає незайманих місцин, де б найменше відчувався вплив цивілізації, щоб виділитися на цьому неперевершеному тлі або просто сфотографуватися.

І на ринку ми шукаємо схожих на себе людей, які прийшли туди з тією ж метою. Те ж саме відбувається в усіх гамірних і залюднених місцях.

Ринки та ярмарки є тією самобутньою акупунктурою ідентичності, що її втрачають сучасні міста.

Барна стійка

Неперевершеною акупунктурою також є підтримка, відчуття комфорту в спілкуванні, відкритість і людяність.

Саме тим, власне, і важливі шинкваси. Іспанці завжди кажуть, як добре мати хорошу барну стійку.

Така стійка важлива за будь-якої оказії, в будь-якому місті світу. І байдуже, йдеться про стареньку крамничку, де ви купуєте побутові дрібниці й користуєтеся з нагоди душевно поспілкуватись із продавцем за прилавком, чи йдете на келих аперитиву, перш ніж повернутися додому, чи відвідуєте елітні заклади великих міст.

Байдуже також до розміру тієї барної стійки — маленька вона, велика, кругла чи квадратна — окрім напоїв та їжі, що ви їх споживаєте, є ввічливість і порозуміння з барменом. І чи йдеться про шампанерію в Барселоні, чи про ірландські паби Нью-Йорка, чи звичайні таверни Ріо, скрізь має відчуватись отой дух солідарності. Всюди має панувати терпіння, вміння вислухати історії, що їх розповідають уже всоте і які у вас вдома ніхто вже й чути не хоче.

Де є та найкраща барна стійка? Паби Ріо зустрінуть вас неформальною атмосферою, приязню та створять відчуття свята. Що святкують? Хтозна. Можливо, нове знайомство, дружбу, що лише зароджується, коли люди ще не знають недоліків нового приятеля.

Пам’ятаю барну стійку у нью-йоркському «Р.J. Clark’s» із припасованою до неї конструкцією-поручнем, що допомагала втримати рівновагу на стільці. Чи, наприклад, стійки кафе у Нью-Йорку, при яких починалися перші ранкові розмови за сніданком під акомпанемент шкварчання олії на сковорідках, стукіт кухонних лопаток, що їх використовували, готуючи всі види страв із яєць, під звуки латиноамериканської музики з одного боку і американської — з іншого.

Якось я йшов через увесь Централ-парк до кафе готелю «Ексельсіор» лише задля того, щоб побачити на власні очі, з якою швидкістю майже сімдесятирічний власник закладу обслуговує відвідувачів. Хтозна чи той заклад іще досі є, але клієнтів там обслуговували зі швидкістю світла.