Читать «Акупунктура міста» онлайн - страница 29

Жайме Лернер

Максимум, на який керівник проекту погодився скоротити термін виконання, — тиждень. Але і це його рішення я оскаржив і нам вдалося дійти спільної згоди: роботи триватимуть три доби.

Працювати почали у п’ятницю ввечері, плануючи здати в експлуатацію нові тротуари на вечір понеділка.

У разі, якщо городяни не схвалять змін, ми завжди могли повернутися до попереднього варіанта. Але важливо було, щоб люди побачило готову роботу. І нам це вдалося.

Наступного дня після відкриття один з підприємців, який очолював петицію проти проекту, надав мені нове звернення: нехай робота триває у тому ж дусі, і слід охопити якнайбільшу територію.

Оперу Араме, театр, споруджений на місці закинутого кар’єра, звели за три місяці. Не йшлося про рекорди, просто з певних причин є роботи, що потребують негайного виконання. У випадку з Оперою Араме ми не хотіли втратити шанс провести Міжнародний театральний фестиваль. Через політичну суперечку між губернатором і спонсорами захід не міг відбутися в Театрі Гуайра, головному культурному центрі міста. Тому виникла необхідність завершити спорудження Опери Араме до початку фестивалю. Робота почалася 15 січня.

Два місяці потому, 18 березня, відбулося урочисте відкриття театру. Щоб закінчити проект в такий стислий термін, ми використовували тільки один вид матеріалу — сталеві труби. На виконання проекту відразу ж, поза конкурсом, затвердили бригаду працівників. Це була справжня одіссея.

Інший проект, виконаний рекордно швидко, був Парк Пассауна, його конче було завершити, поки до влади прийде новий уряд. Тодішній губернатор теж був політичним супротивником, але він розумів необхідність захисту підземних джерел, і ми облаштували парк за двадцять вісім днів, навіть до топографічного дослідження. Все було миттєво погоджено і втілено безпосередньо на місці. Вільний університет охорони довкілля, створений за два місяці, теж був своєрідним рекордом.

Той-таки Новітній музей або музей Оскара Німеєра постав за п’ять місяців. Уявіть лишень ті масштаби роботи! Проте в нас була прекрасна нагода перетворити на офісний центр державного секретаріату старий будинок, спроектований Оскаром Німеєром у неперевершеному стилі 60-х років.

Важливо було змінити бюрократичний простір на осередок креативності, ідентичності, мистецтва, дизайну, архітектури і міста. Тут ми вкотре переконалися, що зволікати не варто.