Читать «Акупунктура міста» онлайн - страница 26

Жайме Лернер

А скільки місця для ігор ми забираємо у своїх дітей, забезпечуючи двом машинам місце для паркування.

Хорошим холестерином є дозоване та підконтрольне використання автомобіля. Вдала акупунктура — це викинути ключі від автівки бодай на кілька годин.

Будівлі з власною гідністю

Відчуття належності. Воно виникає, коли ми бачимо благородні старі будівлі.

Вони належать вулиці.

Спершу своєю величчю вони відкриваються місту, згодом своєю гостинністю притягують городян. Масивні двері, затишні дворики, ошатні вестибулі та високі стелі. Вони зворушують. Здається, ці будинки так і прагнуть нас прихистити.

Такі споруди різко контрастують із сучасними, що в них, наприклад, двері можуть відчинятися вбік, немов це щось несуттєве.

Ще одне відчуття, що викликають у нас старі будинки, — можливість споглядати вічність. Неначе хтось на нас дивиться згори.

Хмарочос Крайслер Білдінґ, Нью-Йорк

Таке ж можна сказати і про верхівку будівлі, що тісно поєднується як з вулицею, так і з безсмертям. Наче верх будівлі — це своєрідний зв’язок із прийдешніми поколіннями.

Сучасні будинки не мають такої прерогативи. Вони закінчуються без суті — іноді невідомими статуями чи міні-спорудами, ринвами, телеантенами та шахтами ліфта, що приховують їхні нутрощі.

А як часто трапляються зараз оці надмірні егоїстичні пентхауси, недоречні прибудови, басейни, все, що може задовольнити вибагливість привілейованого мешканця. У них немає відчуття спільності, причетності до вулиці чи району — того, що дають нам великі старі будівлі.

Тому я вважаю, що старовинні будівлі дають місту свою глибоку повагу протягом багатьох епох.

Крайслер Білдінґ, Кроун Білдінґ, британський залізничний вокзал, усім цим будівлям притаманне відчуття компромісу та епохальної витримки. А який компроміс сучасної споруди? Відмовити нам у нормальному вході, приховати своє суспільне обличчя, зробити нас відкритими лише для обмежених кіл. Покинути наодинці з власними проблемами і з власним егоїзмом.

З такою своєю негайністю і довговічністю вони автоматично стають кандидатами на так званий людський шлак, який навіть не переймається тим, на що його перетворить час.

Акупунктура тишею

Кожне місто сповнене звуків. У багатьох із них важко почути ту природну, первинну музику міста, що весь час змішується з зовнішніми шумами. І це дуже прикро, бо його природний звук є частиною ідентичності міста.

Я здобув чудовий досвід в італійському місті Феррара. Воно переконало мене в тому, що таки можливо потрапити в тишу, що допомагає нам почути музику міста. Йдеться не про абсолютну тишу, а саме про неспотворений природний голос міста.

Повсюди чути розмови, звуки середовища, що тебе оточує. І це лише підсилює красу Феррари, традиційного історичного затишного міста з одним із найстародавніших університетів у Європі. У Феррарі багато молоді, є досить жваві райони, одначе там завжди можна почути голос міста. Він дуже справжній, без домішок, нічим не заплямований, споконвічний голос живого міста.