Читать «Акупунктура міста» онлайн - страница 25

Жайме Лернер

За декілька тижнів я таки спромігся на соломонове рішення. Ми спробували рослинністю прикрити статую, попереду якої, за сприяння польської громади, на двох пластинах було прикріплене горельєфне зображення Папи. За другої спроби було докладено максимальних зусиль, щоб зображення відповідало образу Івана Павла II.

Здавалося, проблему залагоджено і статую маскуватиме горельєфне зображення, якщо лише з нею не станеться якогось дива. Новина про «чудо» стрімко поширилась, і люди тільки й мріяли про благословення. А зараз про статую всі забули.

Гід-нотатник

Протягом багатьох років у мене виробилася звичка в кожному місті, незалежно від мети подорожі, письмово складати план дій. Це дає змогу не розпорошуватися на зайві речі, а якнайкраще ознайомитися з усім, що мене цікавить у місті, з тим, що в ньому відбувається і що справді варте моєї уваги. Бо іноді я по два чи три дні в Нью-Йорку чи Парижі гаяв лише на те, щоб просто довідатися про всі новинки.

Тож я вирішив намалювати мапу на аркуші паперу. Це був мій особистий спосіб зрозуміти місто. На звороті я докладно розписав план дій, зазначив готелі, ресторани, розклади, виставки, словом, усе, що я не міг оминути, як-от концерти чи вистави.

Згодом деякі друзі почали позичати мій гід-нотатник. Повертаючись зі своїх мандрівок, вони віддавали мені копію, дописавши туди нові місця чи події, що їм їх вдалося відвідати. Так, мій гід-нотатник щоразу оновлювався.

Не забуваймо і про дітей, вони теж потребують такого гіда-нотатника. Це може бути картонна обгортка шкільного зошита, де діти мали б намальовану мапу міста, щоб з її допомогою його пізнавати. На звороті карти діти могли б зобразити те, що їм найбільше подобається, й обмінюватися цією інформацією з друзями. Або ж це могла б бути навіть рельєфна мапа, маленький макет штату, і діти могли б уявити, який він, запам’ятати основні річки та географічні об’єкти. Ця мапа була б набагато корисніша, ніж, скажімо, правило спільного знаменника, що й досі мені не знадобилося.

Міський холестерин

Яка, на вашу думку, акупунктура зарадила би надлишковому рівню холестерину в місті? Гаразд, спершу з’ясуймо, про яку недугу йдеться. Міський холестерин — це хвороботворні накопичення в наших венах і артеріях від надмірного користування автомобілями, що негативно впливає на організм і навіть на розумові здібності. Чому люди в якийсь момент починають думати, що автомобіль здатен залагодити всі проблеми, й облаштовують місто винятково для нього. Естакади, швидкісні автостради… і вихлопні гази.

Щоб усунути цю проблему, варто спробувати менше користуватись автомобілем, надаючи перевагу громадському транспорту. Це хороший холестерин.

Планування ж міста таким чином, щоб зручно було користуватися автомобілем, — це вже інша проблема. Торговельний центр за межами міста спонукає нас скористатись автівкою, а не, скажімо, пішки прогулятися містом.

Відмежування функції міського існування — жити тут, працювати там, а відпочивати взагалі деінде — сприяє марнуванню енергії. Внаслідок цього у нас підвищується тиск, коли стоїмо в корках, гайнуємо час, дихаємо брудним повітрям чи зазнаємо іншого стресу.