Читать «Акупунктура міста» онлайн - страница 19

Жайме Лернер

Утім, часто та шкала розчарування не має нічого спільного з нежиттєздатністю пропозиції чи відсутністю коштів на її реалізацію. Найважливішим є правильне бачення і компетентне співставлення власної відповідальності. Не варто забувати також про важливість сценарію, ідеї чи зображення бажаного результату і всі — принаймні більшість — допоможуть його досягти. Тоді, у момент виконання цього обов’язку, саме самоповага людей надихає місто рухатися вперед.

Місто Джоінвіль у штаті Санта-Катаріна, Бразилія, вирішило стати передовим центром танцювального мистецтва. Мер міста приєднався до боротьби хореографа Жоу Браска Неґро щодо перенесення до їхнього міста філії «Большого театра России» і все місто його підтримало. Монтре, що в Швейцарії, з ініціативи Клода Нобса стало колискою одного з найважливіших світових фестивалів джазу, і все місто зараз має з цього переваги.

У місті Нью Жерузалем (Новий Єрусалим), у бразильському штаті Пернамбуку, щороку на Великдень ставлять Страсті Христові у різних районах. Ці вистави підняли самооцінку не лише в городян, а й в усього бразильського народу.

Піднімати самооцінку населення — це ключовий аспект акупунктури в цілому. Так вплинуло запровадження міського транспорту та розв’язання проблеми утилізації відходів у місті Курітіба. Чи згадаймо Більбао з його Музеєм Ґуґґенгайма й з усіма його новими досягненнями.

Світло — теж хороша акупунктура

Я вже казав, що ідентичність — це важливий компонент якості нашого життя. Важливо знати і поважати власне місто, щоб бути його достойною частиною. З 1971 в Курітібі почали покращувати автошляхи, встановлюючи, зокрема, вуличні ліхтарі. Було докладено чимало зусиль, щоб увиразнити основну структуру міста за допомогою такого громадського освітлення.

Можна було впізнати район за типом насиченості його освітлення. Наприклад, жовтуваті натрієві лампи (400W) встановлювались у ліхтарі, що освітлювали структурні шляхи, по яких курсував публічний транспорт. Сполучні шляхи було освітлено іншими відтінками, а ближче до центру світло знову ставало натрієвим.

Завдяки цьому місто стало значно легше «прочитати», і це допомагало курітібцям краще його пізнати. На жаль, згодом це «світлове маркування» дещо розмилося і відмінність між ними стиралась, але на той момент — це була чудова акупунктура.

Багато міст використовували ідею з освітленням. У Роттердамі, що в Нідерландах, славнозвісну площу Шоубурґплейн перетворили на справжню міську сцену, де самі ж городяни можуть змінювати вуличну ілюмінацію, і площу переповнюють ефекти, що створюють враження плавання у просторі. В Амстердамі освітлені арки мостів красиво відблискують у воді каналів. Зрештою, там усе місто дивовижно відображається у воді. В австрійському Санкт-Пельтен освітлення збільшує простір Ратгаусплатц. А в тому-таки французькому Ліоні можна спостерігати неперевершену гру світла та води, що в ній відображаються навколишні фасади площ.