Читать «Акупунктура міста» онлайн - страница 14

Жайме Лернер

Що більше ми сприйматимемо місто як інтеграцію функцій, яка об’єднує багатих і бідних, молодих і літніх, то більше місць для зустрічей створюватиметься і жвавіше стане місто. Адже дизайн і красиве оформлення суспільного простору мають дуже важливе значення. Чудовими прикладами оформлення публічних місць і акумулювання позитивних змін у місті є: Пляс-де-ля-Бурс у Ліоні, Пласа-дель-Соль у Барселоні, Гаммелтор у Копенгаґені, «Цукуба-центр» у Японії та Піонер-Куртхауз-сквер у Портленді.

Дуже важливо також вивести на вулицю студентів. У багатьох містах усього світу студенти фізично відокремлені від виру міського життя, більшість часу вони проводять на віддалених університетських кампусах. Іноді цей простір такий порожній, що більше скидається на університетську «пустелю». Але ж саме студенти згодом мають вжитися в місто, роблячи свій щедрий внесок у світогляд суспільства загалом. Інакше вони отримують лише краплю інформації про світ, що вирує десь далеко і якого нема в їхньому житті. Чи можете ви уявити Сорбонну не у Парижі, чи Колумбію не в Нью-Йорку, чи Берклі за межами міста? Або ж Гайдельберзький університет чи Юридичний Факультет Сан-Паулу, що вирвані з коренем з міського життя?

І якщо університети є віддаленою та самодостатньою одиницею, то чому б не організувати студентський кампус у місті, спонсоруючи публічні семінари чи культурно-мистецькі заходи для ширшого кола? Чи навпаки — організувати місто у кампусі.

Smart Car, Smart Bus

Останнім часом ми стаємо свідками багатьох суперечок на тему транспорту майбутнього. Найбільше дискусій виникає саме щодо автомобілів майбутнього, й автомобільні виставки мають дедалі більший попит. Три роки тому я відвідав одну з них у МоМА. Її було присвячено аспекту технологій та дизайну автомобіля майбутнього.

Справжнього смарт-автомобіля досі не винайшли. Бо кожного разу він не дотягує до заявлених вимог або дизайном, або комплектацією. Автомобілі з модерновим двигуном чи гібридною комплектацією у різних енергетичних варіаціях не є, на жаль, аж такі розвинені в сенсі дизайну. А машини, адаптовані до міста, менші за габаритами та економні, не можуть проявити себе на трасі. Зрештою, якщо нам справді потрібно два автомобілі, чому б не придумати два в одному, або «машина+велосипед», або навіть «машина для траси», що мала б у багажнику портативні елементи автомобіля для міста?

До слова, смарт-автобус уже існує. Він має істотні переваги. Також він потребує виділеної смуги для руху громадського транспорту (не обов’язково намальованої, йдеться просто про виділений для нього простір), чіткого графіку руху і енергійної експлуатації. Важливими для нього є посадка і висадка пасажирів на одному й тому ж рівні, тарифна і завчасна оплата проїзду і пряма безперехресна лінія руху.

Не маю жодних сумнівів, що транспорт майбутнього курсуватиме поверхнею. Повороткий, значно дешевший (вартість кілометра менша однієї сотої вартості проїзду на метро) і спроможний легко інтегруватися в лінії підземки. Секрет у тому, щоб надати автобусу таких можливостей (або й кращих), як і в метрополітену, або ж, інакше кажучи, «метронізувати дороги».