Читать «Кристал» онлайн - страница 111

Джос Стърлинг

- Не може ли да разберете, че това просто не звучи правдоподобно? Те не познават контесата - защо биха пожелали да отседнат при нея и да игнорират собственото си семейство? За бога, та тя ме захвърли на един остров в лагуната! Имах късмет, че не получих хипотермия.

Суровото му лице за миг омекна.

- Имате ли свидетел?

Спомних си банкера от Милано.

- Да! Оставих визитната му картичка във Венеция. Много почтен свидетел. Дори каза да се свържем с него, ако ни трябват показанията му.

- В такъв случай ви предлагам да го послушате. Но във Венеция. Контесата вече се завърна в дома си, тъй като крепостта беше поразена от пожара. Ако срещу вас е извършено престъпление, изглежда, то се е случило там. Няма смисъл да си търсите правата при мен.

Не бях очаквала такова предложение, нито такъв тон.

- Значи ми вярвате, така ли? Мислех си, че ще вземете нейната страна.

Инспектор Карминати се изправи и ни даде знак, че разпитът е приключил.

- Може да съм полицай в един затънтен край на Италия, но не съм идиот, синьора Брук. Аз също чета вестници. Ако тези мъже са били част от операцията, довела до ареста на графа на Монте Балдо, както вие твърдите, тогава не би ме учудило, че майка му търси да си отмъсти. А и всички тук познаваме графа - той винаги е бил неприятна вест. Не се изненадвам, че правосъдието най-сетне го е заловило.

Значи вие...

Той вдигна ръце и ме прекъсна.

- Независимо какво е личното ми мнение по въпроса, ние трябва да се подчиняваме на закона. Дотук единствените нарушения, към които беше приведено нещо близко до доказателство, са извършени от братята Бенедикт. Предлагам ви да побързате да докажете, че са имали сериозно основание за действията си.

Когато излязохме от кабинета му, открихме, че Лили и Джеймс Мърфи ни чакат в приемната.

- Всемогъщи боже, Стив, в какво си се забъркал? - режисьорът беше бесен. - Пресата е опънала палатков лагер отвън. Един слух, че Стив Хю се е разходил до полицейския участък, и те се изсипват на цели тумби. Да не говорим какво причини на снимачния график.

- Успокой се, Джеймс - рече Лили и потупа ирландеца по гърдите, за да му напомни да се овладее преди да е получил инфаркт. - Всичко наред ли е, Стив?

Актьорът протегна ръка.

- Имам нужда от една прегръдка.

Лили поруменя лекичко, но се съгласи.

- К... какво? - Джеймс поклати глава, когато двамата се целунаха. - Няма да питам.

- Кристал и семейството й трябва да се приберат във Венеция. - Стив извади слънчевите си очила и се приготви да избегне фотоапаратите. - Можем ли да им осигурим шофьор?

- Да. Но ти ще останеш тук, нали? - попита Джеймс подозрително.

- Засега. Не мисля, че ще мога да направя нещо за тях, освен да привлека нежелано обществено внимание. Как ти се вижда това, Кристал?