Читать «Молитовник православної родини «З вірою і любов"ю» (УПЦвСША)» онлайн - страница 11

Автор неизвестен

Спаси, Господи, і помилуй посланих у службу, подорожуючих, отців і братів і сестер наших, і всіх православних християн (поклін).

Спаси, Господи, і помилуй тих, кого я безумством своїм спокусив і від шляху спасіння відвернув, до справ лихих і непристойних привів; божественним Твоїм промислом на шлях спасіння знов їх поверни (поклін).

Спаси, Господи, і помилуй тих, хто ненавидить і кривдить мене, і чинить мені лихо, і не залиши їх гинути через мене, грішного (поклін).

Тих, що відступили від православної віри й засліплені згубними єресями, світлом Твого пізнання просвіти та до Святої Твоєї Апостольської Церкви прилучи (поклін).

За спочилих

Пом'яни, Господи, святіших патріярхів, преосвященних митрополитів, архиєпископів і єпископів православних, тих, хто в ієрейському і монашому чині та причеті церковному Тобі послужив, хто від життя цього відійшов, і у вічних Твоїх оселях зо святими упокой (поклін).

Пом'яни, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх… (імена), братів, сестер і родичів моїх… (імена), прости їм усі провини вільні й невільні, даруючи їм Царство й причастя Твоїх вічних благ і насолоду Твого нескінченного і блаженного життя (поклін).

Пом'яни, Господи, всіх спочилих у надії воскресіння й вічного життя повікнезабутніх князів і гетьманів, козацтво і стрілецтво наше, вікопомних фундаторів і доброчинців святих Божих церков; від голодомору спочилих, закатованих безбожною владою, всіх тих, що положили життя своє за волю України й за Церкву Твою Святу, отців, братів і сестер наших, православних християн, і всяку душу, що спочила і Твоєї ласки й милосердя потребує, осели їх зо святими Твоїми, де сяє світло лиця Твого, а нас помилуй, бо Ти Благий і Чоловіколюбець. Амінь (поклін).

Подай, Господи, відпущення гріхів усім раніше спочилим у вірі й надії на воскресіння отцям, братам і сестрам нашим, і сотвори їм вічную пам'ять (тричі).

Молитва Оптинських старців

Господи, дай мені зустріти з душевним спокоєм усе, що принесе мені цей день. Дай мені цілковито віддатися на волю Твою святу. На всяк час дня цього в усьому настав мене і підтримай мене, Господи. Які б я не дістав звістки, навчи мене приймати їх зі спокійною душею і твердим переконанням, що на все свята воля Твоя. У всіх ділах моїх і словах керуй думками моїми і почуттями. У всіх непередбачених випадках не дай мені забути, що все посилаєш Ти. Навчи мене просто і мудро ставитись до всіх людей, нікого не ображаючи, ані засмучуючи. Господи, дай мені силу перенести втому і всі події цього дня. Керуй моєю волею і навчи мене молитись, вірити, надіятись, терпіти, прощати і любити. Амінь.

Псалом 90

Хто живе надією на Всевишнього, той під покровою Бога Небесного спочиває. Каже він до Господа: «Ти моє пристановище і захист мій, Бог мій, і я надіюся на Нього». Він спасе тебе від сітки ловця і від пошести згубної. Плечима Своїми Він захистить тебе, і під тінню крил Його ти надійно спочиватимеш. Обороною тобі буде правда Його. Не побоїшся страху вночі, ані стріли, що летить удень. Ані пошести, що діє в темряві, ані напасти духа зла опівдні. Впаде коло тебе тисяча, і десять тисяч правобіч тебе, але до тебе не наблизиться. Тільки очима твоїми будеш дивитися і помсту над беззаконними бачити. Бо ти сказав: «Господь — надія моя», і Всевишнього ти обрав за оборонця собі. Отже, не прийде до тебе лихо, і пошесть не наблизиться до оселі твоєї. Бо Він ангелам Своїм звелить, щоб охороняли тебе на всіх стежках твоїх. На руках вони понесуть тебе, щоб нога твоя не спіткнулася об камінь. На гаспида й василиска ти наступатимеш і потопчеш лева й змія. Бо скаже Господь: «За те, що він надію поклав на Мене, Я визволю його і захищу його, бо він знає ім'я Моє. Буде кликати Мене, Я почую його; буду з ним у скрутний час, визволю його і прославлю його. Довгим життям обдарую його і дам йому спасіння Моє».