Читать «Въздушният дворец» онлайн

Братя Грим

Братя Грим

Въздушният дворец

Това се случило много отдавна, когато живял един много жесток цар. Какви ли злини не причинявал!

Веднъж той повикал своя съветник и му казал:

— Искам да намериш такъв майстор, който да ми построи въздушен дворец, но така, че покривът да не докосва облаците, а основите да не допират земята. Дворецът трябва да е по-прозрачен от въздуха, по-блестящ от слънцето и по-красив от звездите.

Съветникът знаел много добре, че желанието на царя е неизпълнимо и безсмислено, но нямало какво да стори — заповедта си е заповед и ако не я изпълниш, ще ти вземат главата. Тръгнал съветникът да търси майстор, но никъде не намерил такъв, който дори да го изслуша докрай. Те само се смеели и казвали:

— Нима е възможно да се построи въздушен дворец?!

Отчаял се съветникът и се страхувал да се върне в двореца, защото там го очаквала сигурна смърт. Вървял дълго и накрая стигнал, едва жив, до един град, където живеел прочут майстор строител. Съветникът отишъл при него и паднал на колене.

— Какво правиш? — извикал майсторът. — Стани веднага!

Но съветникът продължавал да лежи в прахта.

— Няма да стана, о, велики майсторе, докато не обещаеш да изпълниш молбата ми! — отговорил той.

— А каква е молбата ти? — попитал майсторът.

— Царят ми заповяда да намеря майстор, който да му построи въздушен дворец. Много време измина, откакто търся, но не успях да намеря! Ако се върна в двореца, лошо ме чака — царят е заповядал да ми отсекат главата.

— Царят ти е дал неизпълнима задача — казал майсторът. — Въздушен дворец не може да се построи! Но все пак аз ще ти помогна и ще те спася от ужасната смърт.

Тогава майсторът и съветникът тръгнали към двореца на жестокия цар. Щом пристигнали, той веднага наредил да доведат майстора и му казал:

— Е, майсторе, искам да ми построиш въздушен дворец, но така, че покривът му да не докосва облаците, а основите да не допират земята. Освен това той трябва да е по-прозрачен от въздуха, по-блестящ от слънцето и по-красив от звездите.

— О, господарю — съкрушено казал майсторът, — аз мога да изпълня твоето желание и да ти построя дворец, чийто покрив да не докосва облаците, а основите да не допират земята, но при едно условие — глината трябва да се размеси с вода, която по твоя заповед трябва да бъде донесена със сито.

Царят замълчал и се замислил.

— Защо така се замисли, царю? — попитал майсторът.

— Ей, човече — извикал царят. — Нима водата може да се задържи в сито?! Ти, както изглежда, си си загубил ума и говориш глупости!

— Царю, щом може да се построи дворец във въздуха, значи може да се донесе вода със сито — отговорил майсторът, поклонил се и напуснал двореца.

Така той победил царя със слово.

Информация за текста

Brüder Grimm

Сканиране и разпознаване: Анани Младенов

Публикация:

Братя Грим — Приказки

Превод — Димитър Стоев

Илюстрации — Антония Дончева

Редактор — Петя Дочева

Технически редактор — Иван Додов

Издателство — „Св.св. Кирил и Методий“

Свалено от „Моята библиотека“ [http://chitanka.info/text/2546]

Последна редакция: 2007-04-29 13:48:31