Читать «Ігри долі» онлайн - страница 31

Іванна Боразан

Вони продовжували лежати в обіймах один одного, не проронивши більше ні слова. Але їхній мозок невпинно працював. Кожен аналізував ситуацію, що склалася, і робили відповідні висновки. Які б вони не були, але одне можна сказати напевне: це було перше їхнє непорозуміння, яке ледь не перейшло у першу сварку.

IX

Форос — це, мабуть, найпрекрасніший і найекзотичніший куток України. Форос просто тоне в зелені. Тут можна побачити, як екзотичні пальми, так і більш характерні для України дуби, акації та хвойні дерева. Існує легенда, що хвойні дерева цілюще діють на людей, але ця легенда вже підтверджена науково, адже в жару хвойні дерева виділяють фітонциди, які знищують хвороботворні бактерії. Особливо велику дію мають дерева, які знаходяться в знаменитому фороському парку, який називається «Райський куточок». В цьому «Райському куточку» можна усамітнитись, подумати про життя, а найголовніше — подихати свіжим цілющим повітрям.

Але в останні роки багато людей приїжджає в Форос з іншою метою: віруючі — вклонитися святому місцю і помолитися, цінителі прекрасного — помилуватися шедевром архітектури, яким є храм Воскресіння Христового, або Фороська церква.

Ця церква представляла собою будівлю у візантійському стилі. Побудована на висоті 400 м. над рівнем моря на Червоній скалі у 1892 році.

Безліч легенд пов'язано з появою церкви на Червоній скелі. Одна з них оповідає про те, що юна дочка купця Кузнєцова (за іншою версією його кохана) каталась в горах. Раптом коні, наче злякавшись чогось, понесли екіпаж прямо у прірву. Ніщо не могло стримати їх скажений біг, здавалося, загибель неминуча. Але на самому краю обриву коні зупинилися, як ніби перед невидимою перешкодою. На честь чудесного порятунку і була побудована церква.

Але це лише красива легенда. В архівних документах ми знайдемо іншу версію появи храму, однак і вона пов'язана з дивом. 17 жовтня 1888 р. біля станції Борки на Харківській залізниці сталася катастрофа царського поїзда. Царська сім'я, що поверталася з Ялти в Санкт-Петербург, залишилася неушкоджена. На згадку чудесного порятунку Імператора Олександра III і було зведено храм Воскресіння Христового.

Якою б версією не була поява цієї церкви, але кожен її відвідувач вдячний за це.

І наші герої також. Їм вдалося відвідити цей храм невдовзі після приїзду, і в них залишилися приємні спогади про це. У Анни викликало емоції більш на духовному рівні, а в Ніколаса суто прагматичні: йому сподобалася церква, як пам'ятка архітектури.

Освоєння на новому місці Анні далося не легко, зате цікаво. Нік, як і обіцяв собі, придбав розкішний будинок, який знав тільки одну жінку — його дружину. Інтер'єр він підлаштував під свій смак, Ані ж він довірив вибирати тільки різні аксесуари до будинку. Вона не була проти такого поділу. Аня думала, що чоловік не хоче її навантажувати турботами про дім. Вона повністю довіряла його смакам і не помилилася. Його витончений смак і гроші зробили з будинку маленький палац.

Час летів незамітно. Незчулися, як майже промайнуло літо. От і перша річниця їхнього сімейного життя. Але щось Ніколас Харт не надає цьому важливості. Прокинувшись зранку, він поспішив на роботу, навіть не розбудивши свою дружину поцілунком.